fredag 29 juni 2012

Ibland är livet väldigt enkelt. Och gott.

Igår åkte jag med alla tjejerna till en av Wildas klasskamraters hem på landet. Klasskamraten ha två småsystrar som "passar" i ålder till Irma och Noomi så det kan inte bli bättre. Solen sken, barnen var nöjda mest hela tiden, det blev bara lite kladdigt på picknickfiltarna när vi fikade, ingen trillade och slog sig och när papporna anslöt efter jobbet var middagen nästan klar. Vi kunde äta utomhus tack vare en ny fiffig apparat pappan i huset köpt. Den skrämde bort knott och mygg.

På vägen hem vägrade en katt att flytta sig från vägen. Först gick den sakta framför bilen. Till sist stannade den och la sig demonstrativt ner. Jag fick stanna, gå ur och lyfta bort den. Ganska kul ändå.



Här är stora tjejerna och mellantjejerna på var sina kompisbilder. Det syns att de hade kul ihop.



Det var lite svårare att fånga de båda minsta på samma bild men här har de i alla fall slagit sig ner vi bordet samtidigt.



Rabarberplock bland pioner vid brygghuset.


Noomi älskade trädgungan. Tack för en superhärlig dag!

tisdag 26 juni 2012

Chokladbollar med piff

Familjens goda chokladbollar
Ca 30 stycken

Smält 100 gram smör och låt det puttra. Låt äldsta barnet röra runt smöret i kastrullen så går det lite fortare. Kom ihåg att säga till henne att smör är varmt när det smälter. Väldigt varmt. Låt under tiden mellansyskonet blanda ihop 1 dl strösocker , 3 dl havregryn, 3 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker och 3 mak kallt starkt kaffe. Glöm inte att tala om för henne att det kan vara väldigt dammigt i början när man rör, innan man fått i kaffet. Det kan damma i nästan hela köket. Tala också om att det är bra om det är kvar lite grann i bunken.
Var nu en ordentlig mamma och häll själv ner det varma, smälta smöret i havregrynsblandningen. Låt äldsta dottern blanda nu. Så det blir rättvist.
Ställ kladdet i kylen att stelna ca en timme.
Ge barnen något annat, gott, mellanmål så att de slutar skrika att de vill ha chokladbollar NU hela tiden.
Ta ut smeten ur kylen och låt barnen rulla, bulla och kladda bäst de vill. Rulla de bollar som finns kvar i pärlsocker. Här kan minstingen få vara med och hjälpa till på bänken. Kom bara ihåg att hon är väldigt snabb och vips skulle kunna ta tag i hela tallriken med nästan färdiga chokladbollar och slänga ner den på golvet.
Plocka upp de något tillplattade och rätt så dammiga chokladbollarna från golvet. Sätt minstingen i barnstol på replängds avstånd, rulla de sista bollarna i pärlsocker och ställ in en liten stund i kylen igen.
Packa en väska med chokladbollar, festis, riskakor och melon. Gå till en lekplats. Lek, fika och njut.

måndag 25 juni 2012

Smakråd

Vad gör man när regnet bara vräker ner på semestern och barnen klättrar på väggarna? Jo, man åker till det stora köpcentrat och shoppar sig lite gladare. Faktum var att den största och den minsta behövde lite påfyllning i sina garderober. Ja, även mellantjejen, behövde ett par jeans. Jag behövde väl egentligen ingenting alls. Inte förrän jag såg den här klänningen på rea på en av de stora kedjorna.



I love rea! Jag är Mrs Rea. Jag är känd sedan högstadieåldern för att skryta med mina reafynd bland vänner. Jag provade. Den passade. (Är det inte så att det alltid passar när man egentligen ingenting ska ha och tvärtom?)

Väl hemma visade jag lyckligt upp mig för en annan vuxen i familjen (jag säger inte vem) och frågade vad h*n tyckte. Då kom svaret: är den inte lite tantig med det där snöret på mitten och volangerna? Jag börjar visserligen närma mig de 40 men har min smak blivit tantig? Jag vände och vred mig framför spegeln. Kanske har h*n rätt, lite tantig är den kanske? Men det kan den väl få vara då. Jag är ju inte purung längre. Jag gillar den i alla fall så den får hänga kvar i garderoben. Och om sommaren bara kunde bestämma sig för att bli lite mer varm och solig så tror jag att den kan bli en favorit. Tantig eller inte. Skit samma.

PS. H*n brukar vänja sig efter ett tag både när det gäller hår och kläder så om ett tag är den säkert riktigt fin.

PS 2: Jag älskar den där andre vuxne personen i vårt hem. Och han älskar mig :-)

PS3: Tycker du den är tantig... ? :-)

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar

Tack gode Gud för Alvedon. Trots feber, hals- och huvudont har vi kunnat få lite midsommarfirande här hemma. De stora tjejerna och jag var till och med iväg och plockade blommor till kransar. Noomi var inte direkt överförtjust i sin men nu är det i alla fall förevigat på bild att hon hade den på sig (lite på sniskan) i åtminstone fem sekunder... Nu blir det midsommarlunch på altanen i det fantastiska vädret. Glad midsommar allihop!

torsdag 21 juni 2012

Samling vid pumpen.

Eller ja, på studsmattan då...

Nostalgi

Går igenom gamla bilder på datorn. Det här är taget för ett år sedan. Många har sagt det förut och jag säger det igen: Tiden går så fort! Pluttan...

onsdag 20 juni 2012

I trädgårdslandet

Jag gick förbi vårt lilla land ikväll när vi kom hem från sommaravslutning med Mr R:s jobb. Det växer så det knakar på flera ställen. Både det ena och det andra (jag veeet att man ska rensa ogräs egentligen men jag är för okunnig för att veta vad som är ogräs och vad som är ätbart...) Rädisorna känner jag i alla fall igen. Och gräslöken. Den ska man visst inte låta gå i blom men blommorna är ju så vackra... Det tycker både jag och snigel.


Vet ni förresten att det är stört omöjligt att få en snigel att krypa precis som man vill? Det kvittar hur man vrider och vänder på den. Den masar sig ändå alltid åt fel håll...

Hjärtkontroll

Sedan Noomi opererade sitt lilla hjärta för ett drygt år sedan har vi gått på kontroller var tredje månad. Igår var det dags igen. Vi har nu flyttat över till sjukhuset i närheten där vi bor och behöver inte längre åka till Göteborg. De två senaste gångerna har dessa undersökningar som inkluderar både EKG, vägning, mätning och ultraljud varit riktiga utmaningar. Noomi har INTE velat samarbeta utan gjort allt för att slingra sig och komma bort från eländet. En av gångerna gick det inte ens att undersöka henne alls. Hon har blivit så ledsen att det skär i modershjärtat och därför var det med viss bävan vi gick dit igår.

Vi hade förskjutit hennes dagssömn så att hon sov när vi kom dit. Det funkade en annan gång, att doktorn gjorde ultraljudet under tiden. Tyvärr var läkaren den här gången tvungen att springa iväg på något akut ärende vilket gjorde att vi fick vänta ganska länge och Noomi vaknade. Det gav oss i alla fall en chans att låta henne bekanta sig med ultraljudsmaskinen. Vi "ultraljudade" både mig, pappa Mr R och Noomi. Med viss tveksamhet gick det ganska bra.

När doktorn kom blev det dock andra toner i pipan. Hon ville inte alls vara med på det hela. Tack vare att hon satt i mitt knä, fick glass och fick titta på en rolig leksak samtidigt kunde läkaren i alla fall få de bilder han behövde. Och det såg bra ut! Det är alltid en lättnad. Det är lite småföträngningar och småläckage men inget som ligger vid några farliga gränser. Han sa också att har man en tjej som orkar protestera och tala om vad hon vill med hela sin kropp, som är så pigg och aktiv, så talar det om för honom att det är helt ok. Hade det inte varit så bra hade hon varit mer orkes- och håglös.

Så, glädjande nog behöver vi inte komma tillbaka förrän om ett halvår. Förhoppningsvis har Noomi då glömt bort den läskiga apparaten så att vi kan börja på "ny kula" och få undersöka henne lättare. Nu gläds vi åt att det såg fint ut och tänker njuta av sommaren som är här.



söndag 17 juni 2012

Cirkus i stan

Farmor och farfar var supergulliga och köpte biljetter så att Wilda och Irma skulle få gå på cirkus tillsammans med dem i torsdags. Det var bara det att farmor och farfar tog fel på dag och reste ända från Göteborg redan i onsdags. Ni må tro att jag blev förvånad när jag plötsligt hör farmors "hallååå" i köket. -Vad gör ni här??? Hon såg minst sagt lika förvånad ut -Det vet ni väl..? Vi ska ju gå på cirkus ikväll. - Eeehhh, nääää det är imorrn... Väl..? De fick ta ungarna till Stadsparken istället innan de åkte hem till Göteborg igen. Biljetterna gick att byta till lördagens föreställning istället och då fick Mr R, Noomi och jag också nöjet att följa med. Tack farmor och farfar för cirkusen. Det var skojsigt värre tyckte vi allihopa.









fredag 15 juni 2012

Fotografering

Det här är lite nervöst att skriva men nu gör jag det ändå.

Jag skulle vilja fotografera mera. Helst människor. Barn, bröllop, kalas... Tänk att få vara fotograf på heltid. Eller deltid... Det är en av mina många drömmar. En gammal människa som låg på sin dödsbädd sa att det hon ångrade mest var att hon inte försökt realisera vissa av sina drömmar på grund av att hon var rädd för vad andra skulle tycka. Jag har tänkt på det där ett tag och är rädd att jag faktiskt håller på att gå i just den fällan. Så nu tänkte jag försöka ändra på det. Annars har jag ju inte ens försökt...

Om du vill hjälpa mig att öva mig kan du väl höra av dig. Jag tror att 400:- för en fotosession på ca 1 timme är rimligt till att börja med. Då får du mellan 10-15 redigerade (inte retusherade...) bilder. Blir det inte bra så betalar du såklart inte. Bilderna får du högupplösta på CD så du kan förstora de du vill.

Här är några bilder jag tog på mina egna ungar idag. Som en referens så du vet ungefär vad du kan förvänta dig :-)


Första skolavslutningen.

Nu är det sommarlov. Wildas första. Vi kunde inte fått bättre skolavslutningsväder. Tack för det. Du ska inte tro det blir sommar och Den blomstertid nu kommer gör sig så mycket bättre när himlen är klarblå och ingen fryser fast man har kortärmat utan jacka.


Jag åtog mig att fixa fröknarnas presenter. Det blev två blåbärsbuskar var som de kan plantera i sina trädgårdar. På så sätt kan de tänka på just de här fantastiska barnen varje år när de äter av bären. Jag gjorde också var sitt kort med riktigt sommartema att hänga på påsarna.


När det var slut i kyrkan (ja, i vår kommun får man fortfarande vara där och pastorn berättade till och med om både Bibeln och Jesus) åkte vi till byns kondis. Där fick tjejerna välja vad de ville till fika på altanen. Fast först var man tvungen att äta en macka (men de gick åt fort - innan jag ens hann få upp kameran). Noomi var väldigt ivrig på att få smaka på allt det goda på fatet :-) Hon älskar jordgubbar.



onsdag 13 juni 2012

Syrénblomssaften

Idag, (två dagar för sent men det kan väl inte göra något...) , tappade jag upp syrénblomssaften på flaskor. Grannen fick en flaska som tack för blommorna. Kul att kunna ge bort något man gjort själv.

Saften var helt klart god men syrénsmak... njaaa.... Den smakade i ärlighetens namn som vanlig citronsaft men det är ju gott. Och färgen blev ju fin. Nästa år blir det nog dock citronsaft med lite blå och röd karamellfärg istället :-)



måndag 11 juni 2012

JAAAAAA!!!!

Hon har sagt pappa, tack, pippi och till och med bajs (baaaa) hur länge som helst. Men inte det mest magiska ordet av dem alla. Nu är det slut med det. Äntligen! Hurra! Det är värt att fira. Vi måste nog ta oss var sin glass.




lördag 9 juni 2012

Student

Idag tog mina två yngsta kusiner studenten. Det var rena rama nostalgitrippen att vara med att fira dem. Känns konstigt att det var 19 år(!) sedan jag själv sprang ut från samma skola sjungandes om den ljusnande framtid.


Vädret kunde ingen klaga på. Åtminstone inte mellan störtskurarna... Som tur var var det soligt och varmt just när dörrarna öppnades och de nybakade studenterna sprang ut. Efter sedvanligt firande med flakåkning på stan var det mottagning med mycket gott att både äta och dricka.


I morse kom jag på att jag glömt fixa kort till presenterna. Så jag var, mitt i frukosten, tvungen att sätta mig och tillverka två stycken. Tur att jag har lite koll på var pysselgrejerna befinner sig i vårt tillfälliga boende. Och tur att jag hade lite stämplar som passade så bra dagen till ära.


Tjejerna, som har en kompis från Göteborg på besök, hade också roligt. De fick pröva flaket på lastbilen till sin stora förtjusning. De levde sig riktigt in i rollen som nybakade studenter. Det blir nog bra om sisådär en 12-15 år.


Till sist några bilder på Noomi som var bedårande i ärvd klänning från storasyster. Hon går mer och mer som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Nu är foto till hennes studentskylt om 17 år också fixat :-)




Karneval

Vårt lilla samhälle har en egen karneval. Den är i samband med vårmarknaden som var idag. Vi hann dit en snabbis innan det var dags att åka och fira studenter.


Wilda gick med i tåget och uppträdde sedan med en av körerna hon är med i.


Här är vårt samhälles kulturstipendiat 2012. Hon är också en av Wildas duktiga körledare. Superengagerad och alltid sprudlande. Vi gillar´na.


fredag 8 juni 2012

Saftar


 Idag tillbringade jag förmiddagen med att göra syrénblomssaft. Jag fick inspiration och recept från en kompis som har bloggen Nytt & Nött. Jag frågade vår snälle hyresvärd/granne om jag fick plocka blommor hos dem och det gick fint. Noomi och jag fyllde en liten pappkasse och satte oss sedan att rensa på altanen. Ja, hon ville hjärtans gärna hjälpa till men som ni vet så funkar ju små barn som så att det går minst dubbelt så fort utan dem vid sådana här tillfällen. Hon var glad i alla fall och jag kände mig som Moder Jord herself. Det är ju skönt att få göra det ibland... Nu står bunken i kylen och väntar på att bli klar. Ska bli spännande att smaka på måndag eller tisdag. Här kommer receptet som jag tagit rakt av från min kompis på hennes blogg. Hoppas det är ok Ica.



Syrénblomssaft
ca 50 syrénblomsklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
2 kg socker
60 g citronsyra

Rensa blomklasarna så mycket du orkar, dvs inga blad och så lite skaft som möjligt. Skölj citronerna noga och skala bort det gula med potatisskalare. Lägg det i en stor bunke tillsammans med de sköljda blommorna. Skär bort det vita på citronerna och skiva dem sedan och lägg dem i bunken. Rör ner sockret i det kokande vattnet och rör till det löser sig. Rör ner citronsyran och häll alltihop över blommor och citroner.

Tryck ner blommor och citroner under ytan och lägg gärna en tallrik på som tyngd. Sätt på ett tättslutande lock och låt stå i kyl/sval i tre dygn.  


Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Håller en till två veckor i kylskåp men går utmärkt att frysa. Frys gärna i plastflaskor eller fyll inte så fullt om du väljer att frysa i glasflaskor.

Spädes 1+4 för saft eller 1+5 för måltidsdryck. Servera gärna med is. Eller späd med bubbelvatten och lägg i citronskivor för en läskande sommardryck.


Se så alla, ge er nu ut i natur och mark och ta till vara vad naturen bjuder!


PS. De gröna bladen på nedersta bilden är enbart ditlagda i dekorationssyfte. De togs bort innan lagen slogs på. :-)

Smakar det så kostar det.

Bygglovet har landat i vår brevlåda. Jippi!



En liten prick

Det var värst vad snabb hon blivit. Bara man vänder ryggen till minsta lilla så är hon nästan puts väck...

Sommarfrukost på altanen


onsdag 6 juni 2012

Nationaldagen

Jag är lite kluven till det här med att nationaldagen blivit helgdag på bekostnad av annandag pingst. Å ena sidan är det surt att en långhelg försvunnit. Nu håller man ju knappt reda på att det är pingst ens. Å andra sidan är det rätt gott med en ledig dag mitt i en vecka som det ju oftast blir. Den veckan blir så mycket kortare då. Å ena sidan tycker jag det är lite fånigt att vi svenskar nu ska "hitta på" en massa firande och nya traditioner "bara för att" en massa andra länder minsann går man ur huse på sin nationaldag (läs typ Norge). Ingen verkar veta vad vi egentligen ska göra på nationaldagen, det blir liksom en andra sortens midsommarafton. Å andra sidan kan det väl vara ganska skönt att få ha en ledig dag utan några bestämda maträtter och jippon som säger att exakt såhär ska dagen tillbringas.

Vår nationaldag 2012 bestod hur som helst av städning, röjning, studsmattehoppning, middag med nyfunna vänner samt lite fotografering på kvällskvisten. En snigel var ute och spatserade och de där med hus på ryggen är ju rätt gulliga ändå så h*n förevigades. Önskade att jag haft ett makroobjektiv och inte bara mitt vanliga normalzoom. Det är sånt man kan kosta på att önska sig tack vare att vi lever i det land vi lever. Det är jag tacksam för. Länge leve Sverige!





söndag 3 juni 2012

Nattning

Ikväll kom en professor i partikelfysik på besök vid nattningen. Han var inte alls så torr och tråkig som det kan låta utan läste både saga och gjorde Bulleri, bulleri bock. Sedan råkade han somna och snarka i Irmas säng. När tjejerna väckte honom trodde han att det redan var morgon. Han får gärna komma igen för nattningen gick som en dans.


Med tungan rätt i mun på prinsesskalas


Irma har varit på sitt livs första riktiga barnkalas. Utan att haka på storasyrran och utan att det varit vuxna med på kalaset (förutom födelsedagsbarnets föräldrar då såklart). Jag stannade visserligen en liten stund i början för att se att det gick bra och för att få lite bilder men det räknas inte…
Pappan i den här familjen har ett jobb som gör att han kan låna hem hoppborgar ibland. Det hade han gjort den här helgen. Gissa om det var kul och uppskattat. Det var en mycket nöjd liten prinsessa som jag hämtade hem när kalaset var slut. Förutom att hoppa i borgen berättade hon glatt att de också ätit glass, lekt gömma nyckel och haft skattjakt. Bättre än så kan väl knappast ens första barnkalas bli.




fredag 1 juni 2012

Den var god.

Pajen som fick stå och svalna i köksfönstret på Farmor Anka-vis, gjord på rabarber, hallon och jordgubbar, var smaskig värre. Det blev bara lite kvar (som räcker precis till Mr R:s och mitt soffmys ikväll). Med lupiner i en vas mitt på bordet så känns det verkligen att sommaren är här ändå.


Du ska inte tro det blir sommar...


Första juni bjuder på ca nio grader och regn. Det är väl inte direkt vad de flesta önskar, inte jag heller. Men som Ida sjunger i sången så gäller det att sätta fart. Fånga dagen skulle man väl också kunna säga. Göra somriga saker ändå fast det är trist väder. Vår säljare på Rörvikshus brukar säga att han alltid har fint väder på sin semester. Det ligger väl i samma linje. Att inte stirra sig blind på och sucka över regn och rusk utan istället göra det bästa av dagen man får. Så idag ska jag minsann göra årets första rabarberpaj. Perfekt till melliset då vi får gäster. Får nog spara lite till Mr R också så han blir glad. Bjuder på en bild från 1 juni förra året då vår Rhododendron i Göteborg såg ut såhär. Det gör den säkert i år också.