söndag 20 februari 2011

Lilla N:s hjärta

Eftersom det trots allt var lilla N:s förtjänst att jag till slut startade en blogg så tänkte jag att jag kort ska försöka beskriva vad det är för fel på hennes hjärta. Det är dessutom många som vill följa hur det går. Då är det ett enkelt sätt att hänvisa hit till bloggen istället för att behöva berätta samma sak hundra gånger. På ett sätt bearbetar jag i och för sig det hela när jag får berätta om och om igen men ibland orkar eller vill jag egentligen inte svara på frågor. Jag försöker för det mesta att inte tänka så mycket på att det är fel på henne. Jag skulle nog bli tokig då. Det kommer räcka och bli över med oro när tiden för operation kommer.

Hur är det då ställt med lilla Skruttan? Jo, hon är alltså född med fyra olika hjärtfel. Tre av dem hänger ihop och ett är för sig själv. Som ni säkert känner till har hjärtat två kammare och två förmak. I ett normalt hjärta pumpas det syrefattiga blodet som varit ute i kroppen in i höger kammare. Där fortsätter det ut i lungpulsådern och syresätts i lungorna. Sedan pumpas det vidare tillbaka till hjärtat. Först hamnar det i vänster förmak, passerar genom två klaffar till vänster kammare där kroppspulsådern finns och pumpar ut det syresatta blodet i kroppen igen. Det är så SMART!

Men i Lilla N:s hjärta sitter inte kroppspulsådern i vänster kammare. Den sitter också i den högra. Detta fel kallas DORV och betyder Double Outlet Right Ventricle eller på svenska Dubbla utgångar från höger kammare. I och med att hon har detta så har hon också ett hål mellan kamrarna. Om hon inte hade det hålet skulle hon inte kunna leva just nu eftersom det syrerika blodet från lungorna ju kommer till vänster kammare. Genom hålet kan det passera tillbaka till höger kammare där hennes kroppspulsåder sitter. Detta innebär ju dock att både syrerikt och syrefattigt blod kommer in i kroppspulsådern och syresättningen kan drabbas. Nu har detta inte varit något stort problem ännu vilket vi är tacksamma för. Okej, det var två av felen. Två kvar...

I lungpulsådern, som jag skrev om ovan, finns en förträngning som gör att det inte kan passera så mycket blod igenom som vanligt. Just nu är detta bra eftersom det förhindrar ett för högt tryck in till lungorna. Ett för högt tryck kan skada lungblåsorna där blodet syresätts. Men i förlängningen när hålet mellan kamrarna (som orsakar att det är mer blod än vanligt och trycker på i höger kammare) är tätat så är det inte bra att ha en förträngning där. Därför måste den också rättas till.

Det sista felet är också det som oroar mest. Mellan hennes vänstra förmak och kammare finns två klaffar. Det ska det finnas. Problemet är att de här klaffarna ska vara fästa vid var sin muskel. Lilla N har bara en. Båda klaffarna är fästa i samma muskel. Det innebär att en av dessa "svängdörrar" inte kan öppnas helt och det blir trångt för blodet att passera. Det blir då mycket blod i vänster förmak som får vänta på att komma igenom. Trycket på dess väggar blir stort och kan i förlängningen leda till förstorat förmak. Det i sin tur kan orsaka bland annat rytmrubbningar. Hjärtläkaren hoppas och tror att detta tryck löser sig själv i och med att man tätar hålet mellan kamrarna. Då kommer inte lika mycket blod ut från lungorna men om det inte gör det så vet de inte riktigt vad de ska göra. Kanske kan de lägga ett snitt mitt i den muskel som finns så att den blir bredare och mer blod kan passera. Detta är dock mycket mer riskabelt och det är inte säkert att resultatet blir bra.

Här står vi nu. På tisdag eftermiddag åtta da´r ska hjärtläkaren ta upp Lilla N:s fall med kirurgerna. Efter det får vi veta om vi får tid för operation i mars/april. Exakt operationstid får vi sedan fyra veckor innan det blir av. Usch, det är snart...

3 kommentarer:

  1. Vi hejar på er och framförallt på lilla Noomi! Stor kram!

    SvaraRadera
  2. Hej! hittade din blogg då jag sökte på DORV, vi väntar nämligen en liten tjej i juli som troligen har det hjärtfelet samt en VSD. Vi vet inte så mycket än, men tror inte att det ska gå annat än bra. Har du några tips på sidor där man kan få information etc? Jag hoppas att allt går bra med eran lilla Noomi! mvh Ida

    SvaraRadera
  3. Hej Ida.
    Tänk att du hittade hit när du sökte på DORV. Det visar ju hur lite info det egentligen finns. Vi har inte heller hittat så mycket. Det vi har hittat har varit mest på engelska. Jag har i alla fall läst att både DORV och VSD brukar opereras med gott resultat. Så är det "bara" det er tjej har kommer det säkert gå fint som du skrev. Tack för lyckönskan om Noomi. Operation närmar sig nu. Jag kommer skriva här på bloggen. Välkommen att följa oss!. Lycka till till er också!. En kram får du också för det behöver man :-)

    SvaraRadera