Syrénblomssaft
ca 50 syrénblomsklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
2 kg socker
60 g citronsyra
Rensa blomklasarna så mycket du orkar, dvs inga blad och så lite skaft som möjligt. Skölj citronerna noga och skala bort det gula med potatisskalare. Lägg det i en stor bunke tillsammans med de sköljda blommorna. Skär bort det vita på citronerna och skiva dem sedan och lägg dem i bunken. Rör ner sockret i det kokande vattnet och rör till det löser sig. Rör ner citronsyran och häll alltihop över blommor och citroner.
Tryck ner blommor och citroner under ytan och lägg gärna en tallrik på som tyngd. Sätt på ett tättslutande lock och låt stå i kyl/sval i tre dygn.
Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Håller en till två veckor i kylskåp men går utmärkt att frysa. Frys gärna i plastflaskor eller fyll inte så fullt om du väljer att frysa i glasflaskor.
Spädes 1+4 för saft eller 1+5 för måltidsdryck. Servera gärna med is. Eller späd med bubbelvatten och lägg i citronskivor för en läskande sommardryck.
Håller en till två veckor i kylskåp men går utmärkt att frysa. Frys gärna i plastflaskor eller fyll inte så fullt om du väljer att frysa i glasflaskor.
Spädes 1+4 för saft eller 1+5 för måltidsdryck. Servera gärna med is. Eller späd med bubbelvatten och lägg i citronskivor för en läskande sommardryck.
Se så alla, ge er nu ut i natur och mark och ta till vara vad naturen bjuder!
PS. De gröna bladen på nedersta bilden är enbart ditlagda i dekorationssyfte. De togs bort innan lagen slogs på. :-)
Klart det går bra. Hoppas den blir lyckad! / Ica
SvaraRadera